Opuncja na zdrowie

7 Słodkich i prostych przysmaki

 

Według jednego z badań, delektowanie się okazjonalnym deserem może pozytywnie wpłynąć na nastrój Twojej rodziny, poprawić jakość rozmów przy stole i pomóc w tworzeniu szczęśliwych wspomnień. Nie ma jednak potrzeby spędzania godzin w kuchni na pieczeniu. Te proste przepisy to zdrowsze opcje, które sprawią, że Twój słodki apetyt zostanie zaspokojony.

Makaroniki kokosowe

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita. W rondelku na małym ogniu, rozpuść 1/3 szklanki masła kokosowego. Dodaj 1½ szklanki płatków kokosowych, ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, 5 łyżek stołowych miodu Manuka i szczyptę soli morskiej. Mieszać do równomiernego połączenia. Uformuj małe kulki makaronowe, nie upychając ich zbyt mocno, a następnie gotuj przez 10-12 minut, aż ich zewnętrzna strona lekko się zarumieni.

Balsamiczne truskawki

Aby uzyskać zdrowy deser, który będzie wyglądał pięknie na stole, wystarczy pokroić garść truskawek na ćwiartki i lekko skropić je octem balsamicznym. Dodaj kilka listków mięty oraz łyżkę sera ricotta i gotowe!

Cytrynowe miseczki z ricottą

Nie musisz spędzać godzin na przygotowywaniu deseru, kiedy masz gości. Po prostu wymieszaj dwie filiżanki sera ricotta z jedną łyżką skórki i soku z cytryny, ½ łyżeczki esencji waniliowej i lekką posypką z cukru. Pozostaw ser do wchłonięcia pysznych smaków, podczas gdy Ty będziesz cieszyć się kolacją, a następnie podawaj z garścią jagód, gdy będziesz gotowy.

Pieczone jabłka

Ok, więc trochę tu oszukujemy. Ale ta wersja nadająca się do mikrofalówki jest zbyt dobra, by się nią nie podzielić. Obrać jabłka i pokroić je na grube kawałki. Umieść je w misce nadającej się do mikrofalówki i posyp brązowym cukrem, gałką muszkatołową, cynamonem i rodzynkami. Skrop wszystko Miodem Manuka i przykryj pokrywką lub folią plastikową. Gotuj w kuchence mikrofalowej przez około 3 minuty, aż jabłka będą miękkie. Pozostawić do ostygnięcia na kilka minut, a następnie podawać!

Migdały oprószone kakao

kakao

Te słodko-słone orzechy stanowią miłą odmianę od standardowego deseru i świetnie sprawdzają się na przyjęciach jako dodatek do deski serów. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita. W dużej misce połącz 2 filiżanki całych surowych migdałów, 2 łyżki stołowe miodu Manuka i 2 łyżki stołowe soli morskiej. Całkowicie obtocz migdały w mieszance i rozłóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec przez 10 minut, mieszając dwa razy podczas pieczenia, aby zapobiec przypaleniu się migdałów. Wyjmij blachę z piekarnika i włóż migdały z powrotem do miski, dodając 2 łyżki kakao w proszku. Wymieszaj i poczekaj aż całkowicie ostygną, a następnie przechowuj w szczelnym pojemniku.

Czekoladowe trufle daktylowe z orzechami włoskimi

W robocie kuchennym połącz ½ szklanki orzechów włoskich i 1/8 łyżeczki soli. Przełóż do płytkiego naczynia i odstaw na bok. Następnie połącz 12-15 daktyli bez pestek, 3 łyżki kakao w proszku, 1 łyżkę soku jabłkowego i 1/4 łyżeczki soli. Przykryj i przetwarzaj, aż powstanie gęsta masa. W razie potrzeby dodawaj po jednej łyżeczce wody, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.

Używając 2 łyżeczek ciasta na każdą truflę, uformuj ją w kulkę. Obtocz kulki w orzechach włoskich, aby je obtoczyć. (Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, schłodź je przez 15 do 20 minut). Przykryj i schładzaj przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 tygodni.

Zobacz