Opuncja na zdrowie

Właściwości opuncji figowej

Figa kaktusowa, zwana także opuncją figową, jest jednym z najczęściej wykorzystywanych i najlepiej na świecie znanych kaktusów. Stanowi nie tylko ciekawa ozdobę i gratkę dla wielbicieli botaniki, ale także zdrowy składnik pożywienia oraz kosmetyków. Szczególnie ceniona przez osoby odchudzające się, jest coraz częściej spotykana i w Polsce.

Opuncja pochodzi z Meksyku, uprawia się ją na południu Europy a także w Południowej Ameryce. Była znana i ceniona już przez Azteków. Owoce o wydłużonym, pękatym kształcie i kolorach od lekko różowego aż po ciemnoczerwony mają słodki, soczysty i ciekawy smak.

Co znajdziemy w małej opuncji?

Owoce opuncji figowej dostarczają wielu składników odżywczych. Przede wszystkim, są wspaniałym źródłem błonnika pokarmowego, który stabilizuje poziom glukozy i zmniejsza zawartość szkodliwego cholesterolu we krwi. Wapń pomaga w gojeniu ran, wspomaga sprawność mięśni, poprawia krzepliwość krwi. Opuncja zawiera także fosfor niezbędny dla zdrowia kości oraz zębów, wspomaga pracę serca i łagodzi bóle stawów. Oprócz tego w owocach można znaleźć witaminą C o szerokich, korzystnym działaniu na organizm człowieka.

Opuncja figowa ma zdolność zmniejszania wchłaniania tłuszczu, dzięki czemu stosuje się ją w preparatach wspomagających odchudzanie. Zapobiega problemom trawiennym, zwiększa uczucie sytości nawet po spożyciu niewielkich posiłków. Ponad to może pomóc nerkom w odtruwaniu organizmu i filtrowaniu moczu, zmniejsza kumulowanie się płynów w tkankach. Wspomaga pracę wątroby, przez co służy oczyszczaniu. Można ją także stosować jako antyutleniacz, szczególnie w kosmetykach takich jak kremy, mydła, mleczka do twarzy, różne balsami, mieszane olejki i peelingi.

Sposoby spożywania opuncji figowej

Istnieje wiele różnych sposobów, poza zjedzeniem na surowo, po ugotowaniu lub duszeniu, na włączenie opuncji figowej do diety. Świetnie sprawdza się jako surowiec do wyrobu soków, galaretek, jako dodatek do herbaty, sałatek. Jak przyrządzić herbatę z opuncją? W tym celu wystarczy do czarnej, liściastej herbaty dodać suszony kwiat opuncji i zaparzyć ją jak zwykle. Z kolei sałatka owocowa z brandy zyska dzięki opuncji całkiem nowy, ciekawy smak. Włączenie do diety opuncji z pewnością korzystnie wpłynie na układ trawienny i krwionośny. Warto je jeść, tym bardziej, że w transporcie nie tracą swoich cennych właściwości.

Zobacz