Opuncja na zdrowie

Nibbles - zdrowe słodkie przysmaki, zrobione z miodem Love....And

Święta Bożego Narodzenia to czas w roku na pieczenie specjalnych smakołyków dla całej rodziny i przyjaciół. Spraw, aby były one jeszcze bardziej wyjątkowe, używając miodu jako jednego ze składników.

MIGDAŁOWO-ŻURAWINOWE KULKI BLISS

  • 200g zmielonych migdałów 100g żurawiny 60ml soku pomarańczowego 1 skórka pomarańczowa 2 łyżki Miodu Manuka 5+ 3 łyżki nasion chia

Namocz żurawinę w soku pomarańczowym na kilka godzin, aby była miękka. Zmiksuj w robocie kuchennym dodając migdały, skórkę, miód i nasiona chia. Obtoczyć w 30g kulkach i obtoczyć w kokosie (Z 12 kulek).

CZEKOLADOWE KULECZKI IMBIROWE

Te kulki można przygotować z dużym wyprzedzeniem i zamrozić - rozmrażają się w kilka minut, więc najlepiej podawać je prosto z zamrażarki z kawą.

  • 100 gramów skrystalizowanego imbiru 1/2 paczki herbatników imbirowych 150 gramów serka śmietankowego, zmiękczonego 3 łyżki miodu Manuka Comvita, roztopionego 1/2 filiżanki kokosa 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Polewa

  • 1/2 opakowania łatwo topliwej czekolady

Metoda

  1. Pokryj skrystalizowany imbir ciepłą wodą i pozostaw na około 10 minut, aby zmiękczyć cukrową powłokę. Odcedź, opłucz pod zimną wodą, a następnie osusz chłonnym papierem. Drobno posiekać i odstawić. Rozgnieść drobno orzechy, dodać do serka śmietankowego, miodu, kokosu i mielonego imbiru. Wymieszać. Dodać drobno posiekany skrystalizowany imbir. Dobrze wymieszać i formować łyżeczką kulki w dłoniach, a następnie położyć na woskowanym papierze do pieczenia. Odstaw do lodówki na noc. Roztopić czekoladę i obtoczyć w niej każdą kulkę. Umieść na tacy przykrytej folią aluminiową, aby wyschły. Zamrozić do czasu, aż będą gotowe do podania z kawą. Robi się około 50 sztuk.

SŁODKIE I PIKANTNE ORZECHY WŁOSKIE

  • 3 filiżanki połówek lub kawałków orzechów włoskich 1/3 filiżanki miodu Comvita Manuka, Wildlands lub Southernlands* 1 łyżka oleju roślinnego

Mieszanka powlekająca

  • 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki zmieszanych przypraw

Zobacz