Opuncja na zdrowie

Wskazówki dotyczące planowania najlepszej świątecznej uczty

Porady dotyczące planowania najlepszej świątecznej uczty

Święta Bożego Narodzenia to czas dzielenia się dobrym jedzeniem i wspaniałymi chwilami z rodziną i przyjaciółmi. Upewnij się, że będzie to bezstresowe doświadczenie, korzystając z naszych wskazówek dotyczących planowania pysznej świątecznej uczty.

Zaplanuj z wyprzedzeniem Zaplanuj swój posiłek i ustal, co dokładnie będziesz musiał kupić, aby nie skończyło się na zmarnowanym jedzeniu, które wyrzucisz do kosza. Postaraj się również zrobić jak najwięcej rzeczy dzień wcześniej, takich jak krojenie warzyw czy pieczenie deserów. Oznacza to, że możesz się zrelaksować i spędzić więcej czasu z gośćmi w wielkim dniu.

Podziel się obciążeniem Poproś każdego gościa o przyniesienie talerza, a wkrótce będziesz mieć stół pełen jedzenia bez konieczności robienia wiele w ogóle. Mogą oni przynieść swoje ulubione danie, lub możesz przydzielić im zadanie w oparciu o Twoje menu. Upewnij się tylko, że w kuchni jest wystarczająco dużo miejsca, aby przechowywać, chłodzić i odgrzewać wszystko, co zostało wcześniej przygotowane.

Wykorzystaj resztki Aby mieć pewność, że resztki są bezpieczne do spożycia, ugotuj danie w bezpiecznej temperaturze, przechowuj je w szczelnych pojemnikach i od razu włóż do lodówki. W zależności od składników, często można się nimi cieszyć przez kolejne trzy do czterech dni. Możesz odtworzyć to samo danie świąteczne lub wykorzystać resztki składników do stworzenia zupełnie nowej potrawy.

Jeśli szukasz inspiracji, ten przepis na szynkę w glazurze z miodem tymiankowym jest jednym z naszych ulubionych i gwarantowanym ulubieńcem tłumów.

Szynka w glazurze z miodu tymiankowego

Składniki

  • 3 łyżki stołowe niesolonego masła 2 łyżki stołowe posiekanego tymianku 1 (12 do 14 funtów) bez kości lub półbez kości w pełni gotowana szynka w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę 1/4 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki miodu Manuka Comvita UMF 5+ 1 łyżeczka sosu Worcestershire

Metoda

  • Roztop masło z tymiankiem i odstaw do czasu, aż będzie gotowe do użycia. Rozgrzej piekarnik do 350°F z półką w dolnej trzeciej części. Obrać i wyrzucić skórkę z szynki, pozostawiając 1/4 cala tłuszczu na szynce. Natnij tłuszcz na wierzchu szynki w poprzeczny wzór bez nacinania mięsa. Umieść szynkę na stojaku w dużej brytfannie. Przykryj szynkę papierem pergaminowym, a następnie przykryj brytfannę folią. Piec przez 1¾ godziny. W międzyczasie, zagotuj ocet w małym rondelku, aż zredukuje się do około 1 łyżki stołowej. Zdejmij z ognia i dodaj miód, sos Worcestershire i masło tymiankowe. Pozostaw miodową glazurę do czasu, aż szynka będzie się piec przez 1¾ godziny. Wyrzucić folię i pergamin z szynki. Jeśli w brytfannie nie ma płynu, dodaj 1 szklankę wody (płyn zapobiegnie przypaleniu się glazury na patelni). Posmaruj szynkę połową glazury miodowej, a następnie piecz bez przykrycia przez 30 minut. Posmaruj pozostałą glazurą i piecz przez kolejne 30 minut, aż glazura nabierze złotobrązowego koloru, a szynka będzie podgrzana.

Zobacz