Owoc opuncji figowej

Owoc kaktusa – opuncja figowa

Opuncja figowa to taki owoc, który należy do rodziny kaktusowatych. Rosnąc w warunkach naturalnych, jest w stanie osiągnąć nawet kilka metrów wysokości. Na jednym kaktusie może wyrosnąć od 100 do 200 owoców. Mimo że jej ojczyzną jest Ameryka Południowa, to w zasadzie można ją znaleźć w różnych krajach europejskich, na południu kontynentu. Owoce tej rośliny mają owalny kształt i są dość małe. Mają 5-10 cm długości. Ich skórki nie da się zjeść, mimo ze jest miękka. Na jej powierzchni znajdują się małe, prawie niewidoczne kolce – po wbiciu się w skórę, czuć ból.

Kiedy owoce są niedojrzałe, mają kolor zielony. A jeśli dojrzewają, to zmieniają go na żółty, pomarańczowy czy też czerwony, to zależy od odmiany. Jeśli chodzi o miąższ, to jest on bardzo soczysty, mięsisty i nieco przypomina gruszkę. Występuje w kilku kolorach: bladozielonym, czerwonym, pomarańczowym lub żółtym. Można w nim zauważyć małe nasionka, które nieco przypominają te z owoców pitaji albo z kiwi.

Smak opuncji figowej jest trochę kwaskowaty, bardzo orzeźwiający, potrafi ugasić pragnienie. Owoc jest sycący. W 100 g owocu znajduje się 60 kcal. Dojrzałe owoce można spożywać na surowo same, ale można też stosować go jako dodatek do deserów i sałatek. Świetnie sprawdza się do robienia marmolady, fruktozy, soków i pektyny. Nadaje się do gotowania i duszenia. Po przetarciu owoce można wykorzystać jako mus i zjeść razem z lodami.

konfitura z opuncji figowej

Jeśli zmiksowane owoce ulegną fermentacji, to otrzymuje się z nim słodki napój, który w Meksyku nazywa się Colonche. A jako dodatek do herbat można wykorzystać owoce suszone i kandyzowane. Dojrzałe owoce trzeba przechowywać w temperaturze pokojowej maksymalnie dwa dni. Owoc trzeba obierać w rękawicach, ponieważ na powierzchni skórki są kłujące kolce. Aby dostać się do miąższu, można po prostu przeciąć owoc na pół i wydrążyć go łyżeczką.

Opuncja figowa to owoc, który zawiera sporo wapnia, fosforu i witaminy C, antyoksydantów i aminokwasów. Nie można go spożywać w zbyt dużej ilości, bo ma właściwości przeczyszczające. Ma zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej jako środek do stosowania zewnętrznego: jako okład łagodzący bóle i przyspieszający gojenie się ran. Ma też wykorzystanie w przemyśle kosmetycznym jako dodatek do mydeł i kremów, który doskonale wpływa na stan skóry.

Zobacz